top of page

Ігор Кобушко: наша задача – допомога малому бізнесу

Продовжуємо знайомство з представниками Сумської Ради підприємців при ОДА. Сьогодні наш гість – Ігор Миколайович Кобушко, доктор економічних наук, професор, в.о. генерального директора ДП “СУМИСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ”

Ігоре Миколайовичу, Ви корінний сумчанин?

Так, я народився у місті Суми, після закінчення школи № 23 вступив до Сумського державного університету на спеціальність «Фінанси». У 2002 році отримав диплом фінансиста з відзнакою та продовжив навчання в аспірантурі. Було цікаво досліджувати, отримувати нові знання і я обрав напрям «Економіка природокористування та охорона навколишнього середовища». Захистив кандидатську дисертацію на тему «Фінансово-економічний механізм екологізації промислового виробництва». Паралельно думав про малий та середній бізнес, як розпочати власну справу.

Який напрямок бізнесу обрали?

У 2005-2006 роках розпочав свою першу бізнес-справу з організації різних заходів. Це і зараз допомагає під час організації круглих столів, конференцій. Потім удосконалював власні навички управління бізнес-процесами, працюючи на підприємстві, яке займалось виробництвом та імпортом засобів захисту рослин. У 28 років став директором та отримав значний досвід на рівні топ-менеджменту. Безпосередньо організовував імпорт засобів захисту рослин з Індії, отримання ліцензій та дозволів, реалізацію місцевим сільгоспвиробникам.

З Університетом підтримували зв’язки?

Так, на той час паралельно працював доцентом в Сумському державному університеті. Займав посаду заступника директора Центру заочної, дистанційної та вечірньої форм навчання. Одночасно працював над докторською дисертацією на тему «Стратегія розвитку інвестиційного ринку України», яку в 2013 році успішно захистив.

Як вдавалося поєднувати навчання студентів та власний бізнес?

Це нелегко, але можливо. З 2013 року займався вже власним бізнесом, був співвласником підприємства, що здійснювало переробку деревини. Експортували продукцію в Німеччину, Грецію, Румунію до 2022 року, доки не розпочалося повномасштабне вторгнення.

Через військові події підприємство припинило існування?

Так, ще деякий час воно працювало. Але я припинив займатися бізнес діяльністю напередодні війни. З 14 лютого 2022 року призначено в.о. генерального директора державного підприємства «СУМИСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ». Згідно чинного законодавства я не маю права займатися підприємницькою діяльністю, завершив тоді і викладацьку діяльність.

Які завдання у Вас наразі на посаді директора державного підприємства?

Наше підприємство успішно працює і виконує функції, покладені державою. Серед основних напрямків діяльності – метрологічна діяльність, сертифікація, стандартизація, також функціонує випробувальна лабораторія.

Виконую функцію допомоги підприємцям з боку держави. Наша задача – допомога малому і середньому бізнесу. На нашому підприємстві функціонує Центр практичної допомоги підприємцям.

Ви стали керівником державного підприємства в такий складний час…

Ми пережили окупацію м. Суми, основна задача була зберегти колектив. Під час бомбардування м. Суми Наше підприємство не постраждало і тут нам дуже повезло. Особисто не виїжджав із Сум під час окупації. На мою думку, кожен повинен працювати у своєму напрямку, заради Перемоги, ми зараз намагаємося відбудувати економіку – це також важливий напрямок для безпеки Нашої країни.

Розкажіть про події лютого-березня 2022-го, будь ласка

24 лютого російські військові заїхали в місто Суми – десь 5 одиниць техніки проїхали мимо, розставили блок-пости біля міста. Невеликий бій пройшов біля артучилища, були загиблі. На щастя, в самому місті воєнних не залишилось, а воєнні склади вони не встигли помітити. Тож зброю видали добровольцям і з 26 лютого всі блок-пости росіян стали нашими. Мешканці контролювали місто самостійно більше місяця.

Продукти не завозились, бо транспортної логістики не було. Склалася ситуація, що важко було з їжею та миючими засобами. Стокілометрова ділянка дороги Ромни-Суми стала буферною зоною, ми називали її «дорога життя».

Хочу подякувати сумським підприємцям. Ті, у кого на складах залишилась продукція йшли назустріч – роздавали харчі, почали ввозити гуманітарну допомогу. Малий і середній бізнес відіграв велику роль в цих процесах.

10 березня ми з колегами також завезли першу гуманітарну допомогу для підтримки сумчан, організували міні гуманітарний штаб, роздавали людям харчі та продукти першої необхідності.

Ще хочеться відмітити, що наш центральний ринок працював – м’ясо, молоко, риба були у продажу. Біля Сум багато сіл і люди з них приїжджали торгувати, не дивлячись на ризики, за що їм теж велика подяка від сумчан.

Біля 70 тисяч мешканців виїхали з міста в перші «зелені коридори», але 30-40 % моїх співробітників залишились в місті.

Коли Ваше підприємство відновило роботу?

Місто Суми звільнили від загарбників на початку квітня. Офіційно почали працювати з 10 квітня. Тоді багато бізнесів стали відновлюватися, логістика з’явилася, продукти почали завозили та товари, стало легше.

В травні-червні практично всі співробітники повернулись, десь 10% тільки виїхало за кордон та там наразі знаходяться.

Завдяки успішній роботі у 3-4 кварталах 2022 року наше підприємство закрило рік без збитків.

Які послуги стали популярними в цей період?

Важливі напрямки роботи нашої організації – сертифікація обладнання, система безпечності харчових продуктів для ресторанів та готелів, система управління якістю ІSО 9001, сертифікація промислової та непромислової продукції. Для експорту чи участі у тендерах підприємцям треба мати сертифікати. У нас є акредитовані фахівці, які надають такі послуги. Бізнес почав відновлюватися і наші послуги знов стали актуальними.

У нас працює випробувальна лабораторія – можемо надати протоколи досліджень, чи відповідає продукція державним нормам. До речі, в минулому році ми навіть купили нове обладнання, що дозволяє робити ці дослідження більш ефективніше.

Метрологічна діяльність зараз дуже популярна – повірка ваг, наприклад. Повіряємо ємкості на заправних станціях, медичне обладнання, лічильники тощо.

У місії Вашого підприємства є надання сервісу для підприємців?

В минулому бізнес-тренер, тож бачу механізм взаємодії в цілому. Людина до нас приходить – можемо допомогти із нормативними документами – де і як отримувати дозволи, ліцензії. Починаємо з того, що консультуємо безкоштовно. Коли ж підприємець закуповує обладнання, то вже звертається до нас за послугою і ми його сертифікуємо. Підприємець починає виробляти продукцію – ми її сертифікуємо. Періодично обладнання повіряємо. Можемо розробити систему безпеки щодо харчової продукції, систему управління якістю. Тобто, надаємо весь спектр необхідних бізнесу послуг за нашим напрямком. Якщо іноземний капітал заходить, то відразу перевіряє, чи підприємство відповідає наявним стандартам, тож думати про майбутнє треба своєчасно.

А якщо підприємство не сертифіковане, а планує розширення продажів за кордон?

Коли підприємець хоче вийти із своєю продукцією на експорт, а не пройшов всі стадії, про які я розповідав, то йому треба починати з самого початку: сертифікація обладнання, продукції… Буває, що проконсультуються, але вирішують зекономити, але потім все одно повертаються до нас. Простіше розпочинати відразу все правильно і потім працювати без проблем.

З одного боку, зрозуміло, що треба бігти – працювати, заробляти. Багато хто із підприємців вважає, що вирішить все потім. Але назад складніше повернутися, будуть більші витрати. Наприклад, є типи виробництв, де не можна розміщувати їх на певній відстані до населеного пункту, житлової забудови. Якщо це не врахувати з самого початку, то потім може скластися ситуація, що треба повністю все переміщувати. А це втрата грошей та часу.

У нас всі послуги офіційно сплачуються, платежі можна віднести на витрати. Краще поступово вкладати гроші та вибудовувати систему на майбутнє.

Ви займаєтесь також громадською діяльністю?

У мене був важливий етап у житті – це тренінгова діяльність для малого бізнесу. Пройшов тренінги для тренерів і з 2015 року, як керівник громадської організації, брав участь у проєкті Міжнародної організації з міграції (МОМ), метою якого було надати допомогу людям, які стали переселенцями. До 2019 року в якості тренера проводив тренінги для переселенців в Сумах, Полтаві, Ужгороді, Харкові. Треба було за 2 дні навчити людей писати бізнес-план. Під цей бізнес-план МОМ надавав обладнання на впровадження бізнес-ідеї. Тільки в Харкові через мої тренінги пройшло більше двох тисяч людей – переселенців.

Тоді ще відчув, як це страшно, коли людина вимушена покинути свою домівку. А зараз розумію, як важко людям, які стали вже двічі чи тричі переселенцями протягом цієї війни.

Ви дотримуєтесь принципу «Вік живи, вік учись»?

Так, до того, що вже розповідав, – закінчив магістратуру за спеціальністю «Підприємництво, інвестиції та стартапи», зараз також навчаюсь за спеціальністю «Метрологія, стандартизація та сертифікація» в Сумському державному університеті.

Вважаю, що якою б діяльністю людина не розпочинала займатись, треба бути професіоналом, постійно підвищувати свою кваліфікацію.

Цю ідею щодо безперервної освіти протягом життя плануєте просувати і в Раді підприємців Сумщини?

У Раді підприємців обрав саме напрямок бізнес-освіта, бо бачу важливість проведення освітніх заходів до того, як людина почне щось робити в своїй бізнес-діяльності. Люди повинні розуміти, з чого розпочинати свою підприємницьку діяльність, щоб вона принесла їм успіх. Наразі в мене є теоретичні знання, практичні навички та досвід, а також інструментарій – через ДП «СУМИСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» надаємо вкрай важливі інструменти для малого та середнього бізнесу у вигляді сертифікації.

У чому місія Вашої особистої діяльності?

Займатися просвітництвом, доносити до бізнесу важливість освіти протягом всього життя. Сьогоднішній світ настільки динамічний, що не можливо закінчити інститут та вважати, що цього достатньо. Зараз також необхідно впроваджувати інструменти для бізнесу, орієнтуючись на європейський напрямок. Там всі працюють за чіткими правилами. Якщо немає документів, то ніхто з тобою працювати не бути. Треба мати сертифіковану продукцію, яку можна виводити на євроринок та конкурувати, або тебе там взагалі не буде.

На що необхідно звернути увагу підприємцям, які планують експорт своєї продукції?

Якщо плануєш виходити на європейський ринок, то від початку діяльності починай із стандартів, технічних умов, отримання ліцензій, сертифікатів. Люди не оформлені? Не може бути підприємства без працівників! Все перевіряється.

У мене була ситуація – поставили продукцію в Німеччину. Німецький банк все перевіряв – ліцензії, сертифікати, і тільки після цього провів оплату від покупця.

Наразі це серйозна проблематика – продукція багатьох сумських підприємців не може йти на експорт, тому що несертифікована, але це все можна вирішити за допомогою послуг наших фахівців.

Які наразі перешкоди стримують розвиток галузі бізнес-освіти?

Маючи досвід викладача та тренера, вважаю, що зараз нам перешкоджає онлайн форма навчання. Людина повинна виїхати хоч на 2-3 дні та поспілкуватися із викладачем особисто, і тоді вона отримає дійсно гарні знання. Ефективність онлайн навчання значно менша у порівнянні із особистим спілкуванням.

Важливо, щоб хоч якийсь відсоток навчання був без комп’ютерів та телефонів. Людина познайомилась з матеріалом онлайн, а потім спілкується вже з тренером особисто, задає свої питання.

Що для Вас є ще цікавим у житті – маєте хобі?

У мене багато хобі, але що хотів би виділити, то останні три роки особистий час присвятив бджільництву.

Взагалі, коли проводив тренінги, то помітив, що у більшості людей через якийсь час хобі ставало бізнесом. Це те, що людина вміє та любить.


Ігоре Миколайовичу, дякуємо за надихаючу розмову та бажаємо Вам, щоб завжди був час на хобі та навчання!

Інтерв’ю підготовлено в рамках проекту БА «4БІЗНЕС» (попередня назва – ГО «Молодь та підприємництво») щодо створення Комунікаційного майданчика Сумського бізнесу (запровадження нового формату комунікації «бізнесу- бізнесу», «бізнесу-влади»), за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

Окремі думки, висловлені в публікаціях та під час заходів проекту, відображають особисту позицію авторів і можуть не збігатися з поглядами Уряду США та Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

19 переглядів
bottom of page