top of page

Богдан Мосунов: разом ми зможемо зробити голос бізнесу більш потужним

Сумська Рада Підприємців: лідери думок

голова Ради


Богдан Мунов

Національна платформа МСБ зустрілася з Головою Сумської Ради Підприємців Богданом Мосуновим. Очільник ГО «Бізнес-асоціація «4Бізнес» (м. Суми), є членом Координаційної Ради ГС «Національна платформа малого та середнього бізнесу». Засновник та директор ТОВ «Експертиза. Консультація. Аналітика», ФОП (сфера діяльності Консалтинг)

Богдане, розкажіть про себе

Живу, працюю, розвиваюсь в місті Суми. Закінчив державний університет (СумДУ) за фахом «економіка підприємництва». Згодом, коли вже працював на держслужбі отримав управлінські знання в Академії державного управління при Президентові України. Працював в Державній Регуляторній Службі (ДРС), раніше вона мала назву Держкомпідприємництво.

Чому вирішили піти з державної служби?

Стало не цікаво, можливо просто переріс державну службу. Захотілося нового, з’явилася впевненість, що буду більш корисним коли нічого не стримуватиме і зможу вільно втілювати свої ідеї, ризикувати. Все почалося з ТОВ «Консалтинг МСБ», яке я заснував. Наразі підприємство працює та допомагає бізнесу з веденням бухгалтерського та кадрового обліку.

Чи не проявлялися раніше у вас підприємницькі навички?

Була в мене історія… яка визначила мій подальшій шлях. Моя «ситуація успіху». Ми з молодшим братом (мені було 10), випадково в столових наборах, знайшли татову заначку. І от коли гроші вже опинились в руках… знаєте, нам здалося, що ми знайшли скарб: юппі, зукка, снікерси, марси, жувальні гумки, цукерки, кіно!, розваги, орбіта… але ж є й ціна: куточок на гречку, заборона на мультики, літо під замком. Ми поклали гроші. Два дні ходили змучені, виснажені і раптом… ідея! - це так… просто!!! І от, коли батьки пішли на роботу, ми беремо гроші, набираємо в магазині пива по 0,33 в клітчасті великі сумки. Будуємо конструкцію на велосипеді: 2 відра з пластиковими пляшками замороженої води на задньому багажнику, а сумки з пивом на рулі з обох боків і вперед на пожвавлені зупинки. За дві години ми добряче заробили… і це були справжні реальні вже НАШІ гроші, татову заначку ми поклали на місце, а решту забрали собі.


Зрозумійте! Я був вражений, що все спрацювало, що це було настільки легко! Після цього почав скуповувати та продавати все підряд: бра, жувальні гумки, годинники, цигарки, шпалери, цукерки, меблі, туалетний папір, капці, соус «33 томата», батарейки, фрукти, пакєти-пакєти, пакети оптом тощо. Ще було багато захоплень: бальні танці, самбо-дзюдо-каратє, фортепьяно, художня школа, байдарки… легше сказати куди я не ходив. А ще… в школі фотографував однокласників, а вночі в темній кімнаті, коли всі сплять, проявляв плівку, сушив фотографії на маминих прищепках (як в детективному кіно), а потім продавав знімки їм же та їх батькам. Одного разу мене навіть запросили на день народження в якості фотографа.


Перша офіційна фірма, де я був серед 5 засновників - івент-агентство «Ексклюзів». Ми укладали договори з фотографами, відеооператорами, тамадами, ресторанами, їдальнями. Ми самі робили конструкції із повітряних кульок: сердечкі, квітки, собачки, жирафи – прикраси для свят, це окреме мистецтво. Часто доводилося імпровізувати на ходу.

В нас навіть була послуга «майстер на годину», замовлень було стільки, що не вистачало майстрів на проведення робіт! Неймовірний досвід!


Варто ще згадати про цікавий шлях впровадження студентського проекту –магістерську програму «Інвестиції. Підприємництво. Стартапи», яку ми впроваджували разом з СумДУ. Наша мета - привити студентам підприємницькі навички. По завершенню, частина студентів захотіла спробувати себе в бізнесі - зареєстрували ТОВ «Фанки», планували відкрити кав’ярню з донатами та кавою, а вийшло все інакше, замість кави – карикатури політиків, замість донатів їх меми (наприклад: від Яценюка: «куля в лоб так куля в лоб», від Клічка «Щоб холодна вода стала гарячою, її треба підігріти»), замість процесу кавування - карткова гра! В колоді 56 карт, вгадайте хто був джокером? А це ж був 2018 рік - ось тобі і печивко з передбаченням. А перепродаж карт провели через краундфандингову платформу «На старті». Зібрали заплановану суму, відправили карти всім хто задонатив, а також залишили учасникам проєкту на сувеніри.

Ви вже і самі навчаєте студентів, але продовжуєте і власну самоосвіту?

Вважаю людина повинна навчатись все життя. Вже не достатньо довготривалих університетських освітніх програм, багато компаній впроваджують додаткові курси навчання персоналу. Надалі навіть маленькі фірми будуть зацікавлені в підвищенні кваліфікації свого персоналу та розвитку людини, як особистості і тут широкий спектр програм - від вдосконалення української мови, курсів ораторського мистецтва до психотренінгів та майстер-класів з виробляння марцепаників.


Із тих програм, що особисто мені запам’яталися, - курс управління європейськими проектами в місті Лодзь у Польщі, тритижневе навчання в США по програмі SABIT “Регіональний економічний розвиток: розвиток малого та середнього бізнесу» та програма «Improving methods and Skills to Reduce Adminstrative Burden on SME Sector», Нідерланди, де навчився М-тесту (адміністративне навантаження на бізнес), який впроваджується в України, в тому числі й за моєї участі.

Які ще напрямки плануєте опанувати?

Думав клонувати себе, бо хочу встигати більше.

Ось подав документи на психолога в Інститут післядипломної освіти. Розумію, що один із напрямків моєї подальшої діяльності – бізнес-коучинг.

Адже, від торгівлі на ринку до роботи барменом чи круп’є – це все було лише спритністю моїх рук та спроб і помилок «прикладної психології». Як не крути, доведеться виділити час для здобуття професійної освіти ще й в цьому напрямку.

Давайте повернемось до громадської організації. Як виникла ідея створити ГО?

Моїм хобі ще з університету було написання та колекціонування бізнес-планів. В 2003 році я просочився в органи місцевого самоврядування і мені одразу доручили писати проекти та допомагати іншим з написання проектів. І перша ж спроба принесла до бюджету міста Суми 300 тисяч гривень.


Згодом був Форум у Житомирі, де поляки розповідали про громадську діяльність, тоді й була зачата громадська організація «Молодь та підприємництво». Ви навіть не уявляєте, який це кайф виношувати ідею, народжувати проект, який поліпшує рідне місто, бачити на власні очі результат, бути корисним та влучним.

Як проходив шлях становлення вашої громадської організації? Є рецепт успішності?

Мій начальник, вчитель, наставник, а згодом друг - Юрій Думанчук опікувався розвитком підприємництва в місті Суми. Він відслідковував навчальні програми і наполегливо запропонував мені податись на програму СІРЕ.


На той час в мене не було ніяких особливих очікувань – чергове відрядження. Поки не потрапив на навчальний майданчик - а це професійна 3-х модульна програма в різних містах України, нові знайомства, міжнародні тренери нової якості, відпрацювання набутого, неформальна атмосфера… Це було неймовірно, це було потужно! І це спрацювало.


Зарядившись позитивною енергією з моєю колегою, партнером по бізнесу, головою ГО «Спілка підприємців, орендарів та власників Сумської області» Світланою Іченською, ми почали об’єднувати громадські організації з підтримки бізнесу та створили Сумську коаліцію малого та середнього бізнесу. На сьогодні - це 13 громадських організацій та більше 2000 членів.

Нещодавно Ви перейменували громадську організацію.

Так, ми вирішили зробити ребрендинг, треба ж відповідати викликам сучасності. Тепер ми БІЗНЕС-АСОЦІАЦІЯ «4БІЗНЕС», дослівно «ДЛЯ бізнесу». І я гордий професійністю нашої команди.


Наша місія - створення в Сумській області сприятливого бізнес-клімату.


Ми допомагаємо соціально – економічно розвивати Сумщину, залучаємо фінансовий ресурс для підприємців, проводимо адвокаційні кампанії, щоб створити комфортні умови ведення бізнесу, забезпечуємо захист в правовому полі, проводимо навчальні тренінги і навіть організовуємо дозвілльево-культурні заходи.

Якою Ви бачите асоціацію в майбутньому?

Я й досі думаю, як же круто розвиваються бізнес асоціації в Штатах і по-білому їм заздрю! Мрію зробити таку ж Бізнес асоціацію і в нас, де підприємці об’єднаються заради розвитку свого регіону. Завжди і всюди наголошую про простий, логічний ланцюжок дій: якщо регіон буде економічно розвиватися, люди ставатимуть заможнішими, вивільнятимуться кошти на різнобічні додаткові потреби та бажання, завдяки чому буде успішно розвиватись місцевий бізнес. Крапка.


Україні потрібні сильні регіональні бізнес-асоціації, які будуть спільно захищати інтереси підприємців на регіональному та національному рівні. Створюємо сильні коаліції бізнес-асоціацій, які зможуть ефективно представляти інтереси бізнесу перед владою, ведучи діалог на більш високому професійному рівні.

Свого часу для такої консолідації і була заснована Національна платформа МСБ, де Ваша організація виступила засновником.

В 2017 році ми разом із колегами з інших регіонів України об’єдналися та створили неформальну мережу «Нацплатформа МСБ». В планах була велика мережа громадських об’єднань підприємців, побудована на партнерських відносинах бізнес-асоціацій всієї країни. І приємно, що ця мережа зараз формалізується і стає потужним голосом мікро та малого бізнесу.

Які проблеми Ви бачите в розвитку громадського сектору України?

Громадська діяльність повинна вестися професійно, а для цього треба готувати людей, які зможуть просувати інтереси підприємців.


Громадським об’єднанням не вистачає ресурсів на оплату праці професійної команди та на рекламу своє діяльності. В той час активним підприємцям бракує часу на громадську діяльність. Є елементарне рішення - підприємці об’єднуються і наймають професійну команду одну на всіх. І - бізнес займається бізнесом, а команда - перемовинами з владою, відслідковуванням законодавчих змін, вчасним інформуванням. А також бізнесу не потрібно буде опиратися на тік-токовських «псевдобухгалтерів», «псевдоюристів» та «псевдоіншихфахівців», які тільки вводять в оману і ускладнюють життя підприємців.

Чим ви зараз займаєтесь, крім громадської діяльності?

Тренер, експерт, коуч, проектний менеджер: консультую з питань ведення бізнесу, супроводжую діяльність підприємців «від відкриття до закриття», допомагаю в розробці бізнес-моделей, шукаю фінансові ресурси для бізнесу (до прикладу, з 40 підприємців, які зверталися за допомогою, вже половина отримала фінансування, інші в опрацюванні), проводжу тренінги тощо.


Захоплююсь заплутаними справами, коли треба знайти нестандартне рішення. Люблю собі спочатку зламати мізкі , а потім поступово відновлюю – крок за кроком. В 7 класі викликом для мене стала погана оцінка з геометрії, протягом літа вивчив «Погорелова 7-11 клас», а потім 4 роки відпочивав на геометрії.

Розкажіть про роботу Ради підприємців Сумщини

Раду Сумщини раніше очолював Борис Коган, ми багато спілкувались щодо підприємництва, було багато ідей, проектів. Організовували зустрічі з активістами поза межами Ради, хотіли розвивати підприємництво через кластерний підхід. Борис Герцович був великою людиною, віддавався повністю, багато зробив доброго у своєму житті. Велика честь продовжити його справу. І я не підведу.


Завдяки СІРЕ ми запровадили комунікаційний майданчик Сумського бізнесу у новому форматі комунікації «бізнес-бізнес» та «бізнес-влада». Портал де вся діяльність в доступі зацікавлених осіб, є фейсбук-сторінка та телеграм-канал.


Рада працює по трьом основним напрямкам:

  • Адвокаційна діяльність. Серед здобутків, включення Сумської ОТГ до переліку територій де велися бойові дії з метою застосування пільг, зокрема, пільги з плати за землю для підприємств міста.

  • Залучення ресурсів в область. Об’єднаними зусиллями колег з Ради розпочали “фандрейзити” для розвитку бізнесу.

  • Реалізація стратегії відновлення та розвитку економіки. Працюємо над проектом «Стійкі громадські організації Сумщини». Особливістю якого є використання "Стратегії відновлення та розвитку економіки Сумської області на 2022-2024 роки" як тригеру, що спрощує взаємодію між громадськими організаціями та місцевою владою.

Тепер за кожним сектором бізнесу - усіма 12-ма галузевими напрямками закріплена певна відповідальна людина, яка збирає проблематику саме своєї галузі та ініціює розгляд питань на засіданнях Ради підприємців.


Завдяки електронно-комунікаційним майданчикам, а в нас тепер є і сайт, і телеграм канал, і сторінка на фейсбуці, ми набагато швидше реагуємо на проблеми, вже не треба чекати по кілька тижнів коли збереться Рада. Щойно проблематика оприлюднюється через електронний майданчик, колеги починають опрацьовувати задачу.

Україна інтегрується до європейських процесів, і тому ми приймаємо головний принцип: «Спочатку думай про малих!»


Все буде Україна!


Дякуємо, Богдане, за змістовну бесіду та бажаємо успіхів у захисті прав малого бізнесу!


СІРЕ

Інтерв’ю підготовлено в рамках проекту БА «4БІЗНЕС» щодо створення Комунікаційного майданчика Сумського бізнесу (запровадження нового формату комунікації «бізнесу- бізнесу», «бізнесу-влади»), за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

Окремі думки, висловлені в публікаціях та під час заходів проекту, відображають особисту позицію авторів і можуть не збігатися з поглядами Уряду США та Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

68 переглядів
bottom of page