top of page

Підсумки зустрічі: «Бізнес Північного регіону: виклики воєнного стану та шляхи до відновлення»


Форум

5 жовтня 2023 року відбулася робоча зустрічпредставників бізнесу та бізнес-об’єднань:«Бізнес Північного регіону: виклики воєнногостану та шляхи до відновлення»

Організатори: ГО «БА «4Бізнес», Радапідприємців при Сумській ОВА, ГО «СяйвоСіверщини», за підтримки Центру міжнародногоприватного підприємництва (СІРЕ).


На зустрічі обговорили наступні питання:

  • Бізнес в умовах війни: актуальні проблеми після широкомасштабного вторгнення рф.

  • Основні перешкоди для розвитку бізнесу в Північному регіоні.

  • Обговорення ключових послуг з підтримки та розвитку ММСБ.

  • Стратегічний план відновлення.

Костянтин Мегем, перший заступник голови Чернігівської̈ обласної̈ державної̈ військової адміністрації̈, привітав учасників, які долучились до такого важливого питання, як розвиток бізнесу на прикордонних територіях:«Ми всі розуміємо, що бізнес віддав багато для оборони в лютому-березні 2022 року, і зараз поступово відновлюється. Державні грантові програми не охоплюють всі потреби бізнесу на даний час. Чернігівська ОВА буде лобіювати потреби бізнесу, щоб створити більш привабливі інвестиційні умови».


Тарас Савченко, перший заступник голови Сумської обласної військової адміністрації, зазначив: «Щиро дякую організаторам, активним підприємцям, які не зважаючи на обставини працюють, не релокуються, вселяють віру, що в наших прикордонних регіонах є майбутнє. Обласна державна адміністрація є системним і надійним партнером мікро- та малого бізнесу. По програмі допомоги підприємцям, які зазнали руйнувань в частині нерухомості, з обласного бюджету вже виділено 9 млн гривень. Ми є постійними партнерами Ради підприємців Сумщини, дякую за системну роботу». Також пан Савченко розповів, що в області розроблена стратегія економічного відновлення та розвитку Сумщини, розроблені техничні завдання, які зараз реалізуються, та закликав присутніх активніше долучатися та працювати з ОВА сумісно, щоб досягти того бачення Сумщини, яке виписане в стратегії.


Тарас Савченко пообіцяв включитися в процес підтримки напрацьованих питань назаході та відмітив і важливість формату сумісних зустрічей прикордонних регіонів, щобпотім ці напрацювання разом виносити на центральний рівень: «Наші регіони неповинні бути буфером, а повинні реально розвиватися!»


Економіст, аналітик Економічноїекспертної платформи Олег Гетманзробив огляд стану ТОП-пріоритетівукраїнського бізнесу, напрацьованих в2022 році, відмітивши значніінституційні зміни. Але, на жаль,константував, що мало що змінилося впитаннях діалогу між бізнесом тавладою.


Ірина Березинець, голова ГО «Сяйво Сіверщини» (Чернігів): «Ми збиралися змісцевими підприємцями та науковцями, проговорювали питання, які є виклики у чернігівського бізнеса (ТОП-10 тут). Так, у нас немає чітко виписаних умов по виділенню земельних ділянок та зрозумілих умов по підключенню до мереж, без чого бізнес не може працювати взагалі. Наступне проблемне питання – доступ до грантових програм та кредитів, бо кредитори не дають коштів прикордонним територіям. Великою проблемою є логістика, наші товари становляться дорожче при експорті через це. Державні структури повинні віддавати пріоритети в держзамовленнях українським підприємцям. Весь бізнес має бути долученим до роботи на оборонку: ці гроші – кров нашого підприємництва. Говорити треба і про розробку та втілення програми, щоб українські товари та послуги звучали, як бренд, щоб купували українське та залучали кошти в українські бізнеси. Необхідно створювати майданчики для продажу крафтових товарів від маленьких виробників. І велика проблема – блокування податкових накладних!»


Голова ГО «Спілка підприємців, орендарів та власників Сумської області», координатор Сумської коаліціїМСБ: «Хочу сказати про торгівлю, яка завжди була тим посередником між людьми, що надавала можливість для нормального життя навіть під час катаклізмів, як ми переживаємо з вами. Багато підприємців галузі виїхаличи залишились на місці, але не змогли втримати свій бізнес, бо навантаження постійнозбільшується. Підприємці, у яких є магазинчики, кав’ярні, де треба сплачувати ще й комунальні послуги, не мають можливості їх утримувати.


Наша торгівля переживає не найкращі часи, в людей немає роботи, немає грошей, що за собою тягне зниження попиту. Крім того, багато підприємців виїхали напочатку війни, і вже зараз відкривають бізнеси в Польщі та інших країнах. Чим далі все затягується, тим менше людей будуть повертатись в Україну. Стимули для поверненняв Україну владою не створюються. Те, що робиться в податковій політиці, наявний підхід до дрібного бізнесу, приведе до колапсу в економіці. На жаль, наші депутати, не ставлять для себе завдань допомагати бізнесу, тому їх сьогодні і немає на нашій зустрічі».


Олександр Шафорост, Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Сумської області, відмітив, що з 1 січня 2023 р. ввели додаткове мінімальне податкове навантаження, що нараховується в залежності від кількості земель: «Всі маленькі та середні виробники додатково сплатили податок. Втричі знизилась ціна на зернову продукцію, а наші виробники вимушені платити додаткові податки! Маємо колективну проблему прифронтової території – їздити постійно через блок-пости. Блокування ПДВ теж дуже велика проблема!»


Засновниця Рекламно-виробничої компанії «БІНГО» (м. Суми), президент ГО «Ділові Українські Жінки» в Сумській області Тетяна Купрійчук зазначила: «Всі наші проблеми жіночих бізнесів тотожні з усіма бізнесами – податкове навантаження, проблема з податковими накладними, які руйнуютьбізнес, наступна проблема – кадри. Підприємства не мають кваліфікованих кадрів, бо багато жінок виїхало за кордон, а хлопці захищають країну. Пропоную зробити дорадчу раду стосовно перекваліфікації працівників. Є переселенці, є люди, які звільнені, бо багато підприємств не працює. Бізнес скаже, які спеціальності потрібні, центр зайнятості проведе навчання, бізнес візьме потім цих людей на роботу. Наступний крок – дуальна система освіти: і навчання, і праця одночасно. Щодо грантових програм, то ми не знали, що можна так працювати з владою на місцевому рівні, поки не побачили, як роблять інші обласні адміністрації. Наприклад, надаються ваучери на маркетингову стратегію (60 000 грн на підприємство) тощо. Можливостей грантової підтримки дуже багато, треба казати всім донорам, що нам потрібна допомога!»


Ольга Прокопченко, голова Туристичного кластеру «Посулля» (Недригайлів): «Проблематика – кваліфікований персонал. Дуже часто говоримо про бронь. Можливо, бронювати самих ФОПів? Вони відповідають наразі за багато питань. Підприємець має працювати та триматиекономіку України! Ми робили Туристичний кластер «Посулля» для того, щоб розвивати туристичний напрямок на Сумщині: у нас є садиби, козацькі печі, але відсутні стоянки для туристичних автобусівпо місту та області, відсутня туристична інфраструктура, немає навіть вбиралень (автобуси зупиняються «в полі»). Застарілі транспортні засоби. Низька професійна кваліфікація надавача туристичних послуг. Законодавство туристичне теж треба змінювати. Як громадська організація, сьогодні можемо зробити прогулянку, але не екскурсію. Ще одне питання, на якому хотілось би окремо зупинитись – майже ніхто з місцевих істориків не веде хронологію війни, це треба змінювати».


Заступник голови Охтирської міської організації об’єднання роботодавців «Діалог» Інна Сопітько додала: «Хочуближче повернутись до питань, які піднімались нещодавно підприємцями Охтирки на одній із фокус-груп. Основними проблемами визначені кадри (сім’ї виїхали, навчатись довго, а працювати треба сьогодні). Переселенці готові отримувати допомогу, але не шукати роботу, бо думають про повернення додому. Частина міста зруйнована. Реєстр комерційної нерухомості, яка була зруйнована, відсутній. Потрібна допомога держави в цьому напрямку. Населеннюнадається допомога для відновлення житла, а підприємцям такої допомоги немає. Необхідна підтримка бізнесу і в написанні грантових проєктів. Потрібен для цього окремий офіс. Пошкоджено багато комунікацій, є проблеми підключення до електроенергії, треба замовляти нові потужності, і оплачувати самостійно все!»


Всі учасники відмітили, що військові адміністрації надають бізнесу підтримку, таподякували за це представникам ОВА. Але, на жаль, народні депутати ігноруютьзаходи бізнесу, знаходять причини, щоб не спілкуватися та не вирішувати нагальнихпроблем підприємців.


Богдан Мосунов, очільник Радипідприємців Сумщини та БА «4Бізнес»,член Коордради Нацплатформи МСБ,підсумував зустріч, запропонувавшиузагальнити всі проблеми, які булиозвучені на заході, та обрати спільноТОП-3 проблем та почати над нимипрацювати. Пропозиція отрималапідтримку всіх присутніх.


Заступник голови ГО «Полтавщина за справедливість» Надія Фадєєва, поділилася після зустрічі на своїй фейсбук-сторінці: «Сьогодні прийняла участь від нашої ГО «Полтавщина за справедливість» в засіданні робочої групи «Бізнес Північного регіону: виклики воєнного стану та шляхи до відновлення». Цікаво було послухати про співпрацю обласних органів влади та бізнесу в Сумській і Чернігівській областях, про роботу з викликами, що принесла війна бізнесу і як виживати в таких умовах, долаючи бар’єри, що постійно створює влада на законодавчому та нормативному рівні. Розповіла про нашу «плідну співпрацю» з Мінінфраструктури по зміні недолугої Методики розподілу комунальних послуг в багатоквартирних будинках».


Побажаємо підприємцям вирішення проблем бізнесу, що накопичилися, та успіхів упідприємницькій діяльності!


Всі напрацювання заходу будуть передані дляскладення всеукраїнського порядку денного ТОП-пріоритетів бізнесу, що буде розглядатися на бізнес-форумі “Діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади: курс на Відновлення України”, який відбудеться9 жовтня 2023 р


9 переглядів
bottom of page