top of page

Рада підприємців Сумщини вирішує проблеми бізнесу та планує відновлення області

29 березня 2023 року відбулось чергове засідання Ради підприємців при Сумській ОВА, на якому були присутні члени Ради підприємців при Сумській обласній державній адміністрації, представники Департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської обласної державної адміністрації, Агенції регіонального розвитку Сумської області.

Участь у засіданні Ради взяв т.в.о. голови Сумської обласної військової адміністрації Тарас Савченко, який розповів про результати візиту президента України Володимира Зеленського до Сумської області.


На засіданні обговорили наступні питання:

  1. 1. Відновлення Сумщини та де взяти для цього людські та фінансові ресурси.

  2. 2. Проблеми місцевого бізнесу та чим Рада підприємців може допомогти.

  3. 3. Презентація Сайту Ради підприємців.

Олександр Новицький, кандидат технічних наук, докторант, експерт з технічного стану будівель та споруд, енергоаудитор, розповів про проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», до якого необхідно долучитися.


Керівниця напряму «Міграція та сталий розвиток» МОМ Катерина Арданьян розповіла про грантові можливості від МОМ: 4,5 тисяч євро для мікробізнесу та 20 тисяч євро для малого бізнесу, та запропонувала долучатися підприємцям Сумщини до цих програм.

Представник SES в Україні Юліана Більо ознайомила з програмою Служби старших експертів (SES) в Україні, за допомогою якої можна залучити галузевих експертів для консультування підприємців.


Роман Кульгов, начальник відділу рекрутингу управління політики зайнятості Сумського обласного центру зайнятості, доповів про грантові можливості для бізнесу в рамках програми «єРобота» в області – грант на власну справу 250 тисяч гривень.


Серед проблем бізнесу обговорювали питання непомірних тарифів на опалення одного із надавачів послуг у місті Суми, проблем через неправильну процедуру затвердження Переліку постраждалих територій, про кадровий голод в аграрному секторі, невирішені питання відшкодування збитків через бомбардування області, питання негативного впливу обмежень продажу алкогольної продукції на місцевий бюджет


Наталія Резнік, представниця страхової галузі, повідомила присутніх про непомірні тарифи на опалення в м. Суми від ТОВ «Котельня Північного промвузла» для юридичних осіб. Також доторкнулася питання оцінки та відшкодування наслідків російської агресії.


Сергій Павлов озвучив проблемні питання щодо відшкодування збитків, які зазнали будівлі ТОВ «Симбіоз» внаслідок бомбардування 5 березня 2022 року, а також щодо проблем бізнесу із оподаткуванням через те, що досі лишається остаточно неврегульованим питання із затвердженням переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та тимчасово окупованих територій, від якого залежить сплачувати чи ні підприємцям деякі податки.


Питання негативного впливу на місцевий бюджет обмежень у часі продажу алкогольних напоїв та необхідності перегляду цих обмежень підняла Ольга Прокопченко, представниця туристичної галузі.


Дмитро Самофалов наголосивна негативний вплив мобілізаційних планів на кадровий голод в аграрному секторі.


Наприкінці засідання відбулася Презентація сайту Ради підприємців https://www.radasumy.org, який зроблено за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ). На сайті представлені головні бізнес-новини Сумщини, проєкти та ініціативи у сфері підприємництва, події та заходи для бізнесу; озвучені завдання та цінності, а також представлена команда Ради підприємців Сумщини. Кожен бажаючий може направити свої пропозиції через сайт Ради та долучитись до її діяльності із відновлення та розвитку Сумщини.


Богдан Мосунов, Голова Ради підприємців при Сумській обласній державній адміністрації, відмітив: «Серед першочергових завдань Ради сьогодні – моніторинг та збір проблемних питань по галузям бізнесу від членів Ради підприємців з метою складання плану дій щодо їх вирішення. Ми плануємо проводити адвокаційні кампанії по актуальним питанням, щоб допомогти підприємцям відновити свої компанії. На сьогодні мікро- та малий бізнес надає свій важливий внесок в бюджет області, тож ми повинні опікуватися розвитком цих підприємств, якщо стратегічно думаємо про відновлення та розвиток Сумщини. Коли влада приймає законодавчі рішення, вона повинна пам’ятати про загальноєвропейський принцип «Спочатку думай про малих!»


Бажаємо Сумській Раді підприємців успіхів та найскорішого відновлення Сумщини!



120 переглядів
bottom of page