top of page

Тетяна Купрійчук: надихає на успіх бізнес Сумщини

До Нацплатформи МСБ завітала Тетяна Василівна Купрійчук, засновниця й керівник Рекламно-виробничої компанії "БІНГО" (м. Суми), президент ГО "Ділові Українські Жінки" в Сумській області, член Сумської Ради Підприємців

Рекламно-виробничу компанію «БІНГО» було створено у 2013 році. За час існування компанія домоглася вагомих результатів, підтвердженням чого є велика кількість відзнак, безліч довірених компанії проєктів. «БІНГО» є членом Української асоціації візуальної індустрії, «Сумського об’єднання підприємців та роботодавців».

Місія «Бінго»:

  • надавати унікальні послуги — створювати яскраві бренди та якісну продукцію — для збільшення прибутку клієнтів;

  • стимулювати розвиток рекламного ринку України, впроваджуючи інноваційні продукти.

Тетяно Василівно, як прийшла ідея заснувати власний бізнес?

Я керівник рекламно-виробничої компанії, а також дуже цікавого напрямку, мова про «БІНГО-Івент» – це організація різноманітних заходів (компанія існує з 2007 року, спочатку мала назву «Свято-Плюс»). З дитинства займаюсь танцями та співами. Мої батьки саме із цієї сфери, вони були керівниками танцювального та фольклорного ансамблю. Вже в два роки, сидячи на плечах у батька, пробувала керувати колективом дорослих людей.

В 10 років прийшлось разом з батьками заробляти на ринку, коли вони шукали можливостей нагодувати дітей, бо культура тоді не приносила грошей. Ринки були непрестижні, відчувала нелюбов до нас, бо ми були інші – не скаржилися на життя, а пробували заробити. Я загартувалася морально в ті часи. Такий досвід дав можливості йти вперед, незважаючи ні на що. Скільки себе пам’ятаю, з дитинства працювала та мріяла про майбутнє. Тож відкриття першої компанії не було випадковістю, а ідея окреслилася під час навчання.

Яку освіту Ви в той час здобували?

Навчалася банківській справі в Українській академії банківської справи. Це була дуже престижна спеціальність. І ось літом випала можливість попрацювати в рекламній компанії «Жовті сторінки України», відоме на той час видання. Тож отримала досвід роботи в рекламному напрямку, там організовували гарні тренінги, які відкрили нові можливості для творчих здобутків. Це був початок знайомства із рекламною сферою.

Після закінчення Академії відкрита мною компанія «Свято-Плюс» стрімко розвивалася. Будучи професійною ведучою, проводила заходи з президентами. До речі, маю в особистій колекції фото із усіма президентами нашої країни.

На час появи «БІНГО» вже був накопичений суттєвий досвід роботи. Я розуміла, що і як треба робити. Маркетинг та реклама стали основною частиною мого розвитку.

Чому обрали такий складний напрямок, як виробництво?

З дитинства працювала у тата в меблевому цеху, де виробляли двері, стільці. Я навчилася і шліфувати, і фарбувати… Мені це вдавалося легко. До речі, перший мій диплом був технічний – контрольно – вимірювальні прилади та автоматика. Якось так поєдналося в мені – і творчість, і техніка. У дитинстві мене цікавило абсолютно все. А створення виробництва розкрило мій талант керівника.

Як вдається встигати – і керувати виробництвом, і організовувати свята?

У мене завжди був гарний тил. На початку батьки, потім чоловік і, звісно, ще штат співробітників, кожен з яких має свою роль в компанії.

Велику роль відіграє в «БІНГО» мій чоловік Костянтин, він став надійним тилом в нашому сімейному бізнесі. Повністю все виробниче обладнання Костянтин вивчав самостійно, знаходив та інсталював. Так «step by step» (крок за кроком) ми створили потужну компанію і крутий тандем, я керую операційною діяльністю, творчим процесом та займаюсь стратегією компанії, а чоловік – виробничими питаннями.

Які рекламні можливості надає клієнтам Ваша компанія?

Головною цінністю нашої компанії є комплексне обслуговування в рекламній сфері. Починаючи від створення бренду, логотипу і завершуючи виготовленням будь-якої рекламної продукції. А саме: вивіски, рекламні конструкції, стенди, поліграфічна продукція, брендована та сувенірна продукція, вироби з дерева, розробка сайтів та інші послуги. Ми повністю беремо на себе всі рекламні та маркетингові задачі клієнтів. Також одним із напрямків є вуличні вказівники, новорічні ілюмінації та конструкції, дорожні знаки. Наразі компанія розширюється і наша продукція представлена на деяких маркетплейсах.

Перевагою в будь-якому бізнесі є час! Саме за який період компанія зможе надати якісну послугу клієнту. Нашою конкурентною перевагою є ще і виконання великих об’ємів замовлень. І важлива складова – можливість створювати інноваційний продукт. Маючи повний спектр різноманітного обладнання для лазерних фрезерних робіт, прямий УФ-друк на листових та рулонних матеріалах (акрил, скло, дерево, метал, алюмінієвий композит, шпалери, холсти тощо), поліграфічне обладнання, сублімаційний друк та інше, ми готові до виконання будь-яких завдань клієнта. Мене приваблює в цій сфері, що завжди є куди рости. Я творча людина і мій принцип в житті – завжди йти тільки вперед.

Що змінилося з початком війни?

Найскладніший період був з лютого по вересень, коли компанії не розуміли, що буде завтра. Всі були в очікуванні. Хтось закрився. Але сталося так, що одні компанії йшли з ринку, інші ж відкривалися. А реклама є необхідним елементом для нових компаній. В карантин була, хоч інша, але схожа ситуація. Я, наприклад, більше в розвиток вкладала, щоб привернути увагу клієнтів з усієї країни.

У Вас клієнтів більше саме в Сумській області чи на національному рівні?

Більшість клієнтів «БІНГО» з усієї України. Маємо лідерські позиції на рекламному ринку країни, – обслуговуємо великі компанії: Укргаз, Укргазвидобування, Укрпошта, Креді Агріколь Банк, ІДЕЯ БАНК, Міністерство освіти України, міські ради міст… Наші стенди в офісах Державної податкової служби по всій Україні.

Сьогодні, коли компанії проводять ребрендинг, змінюючи багато вивісок та стендів, шукають виробників, які можуть швидко закрити великі обсяги замовлень. Ми така компанія!

Але у нас багато клієнтів і на сумському ринку. Переважно це представники HoReCa – бари, ресторани, кав’ярні… У них, зрозуміло, був спад перші півроку від початку повномасштабного вторгнення, але всі потрохи оговтаються, розуміють, що треба жити і робити далі…

Багато підприємств виїхало з області?

Ні, більшість залишилися і працюють. Або вимушені були закритися, якщо не мали фінансової спроможності пережити кілька місяців простою. У нас всього 20% клієнтів – мікро- і малий бізнес. Великі компанії мали можливість релокуватися і продовжували працювати.

Ми гарно співпрацювали з Маріупольською міською радою. Вони робили вуличні стенди, конструкції, мають відмінний бренд-бук. Зараз рада переїхала, її працівники створили Е-хаб, куди люди можуть приходити, спілкуватися, отримувати послуги. Я вважаю, що Маріуполь наші ЗСУ незабаром повернуть, і місцева влада все буде поступово відновлювати.

Як Вашій компанії вдалося вистояти в складні часи?

Рік тому наші надходження від замовлень знизилися на 80%. Але будь-яка криза дає можливість зупинитися, подивитися на сильні та слабкі сторони, і йти далі.

У нас забрали зону комфорту, тож треба робити ще більше. Це дуже важко, це новий досвід, нові ринки. Було затишшя деякий час, але ми не закривалися. Головна моя задача була зберегти колектив і клієнтів. Тому виходили та працювали, хоч замовлень було небагато.

Частину персоналу забрали в ЗСУ, частина дівчат виїхала в безпечні місця. Я також виїжджала з дітьми, працювала онлайн деякий час, а моя опора – чоловік – залишався в Сумах.

Я боєць, який не боїться викликів, тож повернулася і почала знов розбудовувати бізнес. Зараз у нас така ж кількість людей, як була до війни – 20 співробітників. Я несу відповідальність за них. Мені здається, що всі, хто тут залишаються, всі українці, як Фенікси, відроджуються заново та стають ще сильнішими.

Чи легко мати власний бізнес в Україні?

В Україні, маючи ідею, можна почати впроваджувати її протягом години. Через портал Дію відкриваєш ФОП і вперед. Можна навіть гроші отримати на початок бізнесу від держави.

Я була в Німеччині, там настільки все забюрократизовано, і в Австрії теж саме. Деякі підприємці вважають, що там краще, ніж тут. Але це, можливо, для тих, хто працює як робітник. Для людини, яка має підприємницький дух, працювати в таких рамках, як там, важко. Ми, українці, творчі люди, нам в таких обмеженнях дуже складно.

Можна забрати людину із країни, але внутрішній світ неможливо відібрати. Підприємці поступово відновлюються. Складно, постійно з труднощами стикаємось: вимкнення світла, тривоги… Грудень-січень у нас зазвичай найприбутковіші місяці, багато роботи, а тут проблеми значні зі світлом були…

А з якими ще проблемами стикаються підприємці?

На мою думку, політики гноблять підприємців, які залишились в країні. Приймаються недоречні закони. Нам потрібна підтримка, а маємо ситуацію навпаки. То з ПДВ «перекривають горло» підприємцям – блокують накладні, то починають розмови щодо намірів спрощену систему закривати. Це все дуже важко.

Є щось в законодавстві, що хотілось би змінити просто зараз?

Закон про рекламу. На мою думку, він написаний непрофесійно. Я є учасницею Української асоціації візуальної індустрії. Ми, виробники візуальної реклами зі всієї України, звертаємо увагу, що немає в ньому різниці між рекламою та вивісками. Якщо я підприємець і відкриваю компанію, мені вкрай необхідна вивіска, я її замовляю у виробника. Але потрібен ще паспорт вивіски. І тут по всій Україні кожна місцева рада видумує свої правила. Наприклад, є в мене випадок, коли документи були подані в 2020 році, а дозвіл отриманий лише у 2023 році. Як підприємцю працювати в таких умовах? І владі нічого не можна довести. То посилаються на карантин, то на війну… Ось тут треба повчитись у європейських держав – є строк і він дотримується. Компанія не може працювати без вивіски! Ця бюрократія повинна «перейти» в Дію, щоб було все прозоро.

Виходить, що клієнти страждають, бізнес страждає, держава недоотримує податків…

Я робила круглі столи. Обговорювали – навіщо, наприклад, на сесії погоджувати паспорт вивіски – депутати в цьому що розуміють? Повинні узгоджувати архітектори. Бюрократія забирає багато часу у підприємців.

Чому в Україні підприємці всім винні? Чому у всіх інстанціях зверхньо відносяться до бізнесу? Влада та чиновники повинні бути відкритими, повинні допомагати. Люди хочуть послуги отримати, а ми не можемо виконати замовлення через купу бюрократичних моментів. Всі депутати тримаються на бізнесі. Пенсії від того, що підприємці працюють, робочі місця організовують та податки сплачують. В країні парадоксальна ситуація: ми розуміємо, коли зовнішній фактор наразі негативно впливає, але внутрішні фактори також нас не радують. Якщо і надалі підприємців будуть, як «гуску обскубувати», то вони будуть шукати бізнес-можливостей в інших країнах. Компанії вимушені тікати з України не тільки через війну, а й через відношення до них влади. Багато крупних компаній релокувалися на захід і вже навряд чи повернуться повністю.

Яку роль в підтримці підприємців може відігравати Рада Підприємців?

Я гадаю, що Рада повинна об’єднати підприємців та структури держави. Поки одна із ланок буде стояти не поруч, а десь збоку, розламуючи фундамент країни, то будемо «борсатися в болоті».

Яку допомогу бізнесу можуть надавати асоціації?

Наша компанія член багатьох асоціацій бізнесу, і я беру активну участь в їх діяльності, бо вірю в силу громадянського суспільства. Також особисто очолюю ГО «Ділові Українські Жінки», яке має на меті об’єднання жінок-підприємців зі всієї України. Це дієва підтримка для жінок, які планують відкрити свою компанію, бо треба налагодити зв’язки, почути про досвід тих, хто вже пройшов цей етап розвитку бізнесу. Важливо й своєчасно отримувати необхідну інформацію . Хто володіє інформацією, той володіє світом!

Жінкам важче у бізнесі?

На жаль, часто чую від чоловіків, що жінкам не місце в бізнесі. У мене ж міцний характер, я вольова жінка, можу за себе постояти, але, при цьому, я добре справляюся із ролями дружини та мами у своїй родині. З моїм чоловіком ми вже 15 років разом, він завжди був поряд і ніколи не заважав мені робити, що я хотіла, за що я йому дуже вдячна. Жінка буде залишатися жінкою, якщо поруч мудрий та сильний чоловік.

Це стереотипи, що жінка = домогосподарка. І їх треба розвіювати, 21 століття на дворі! Жінка досягає успіхів, якщо її просто підтримувати, вірити в неї. Вона буде більше енергії та любові віддавати чоловіку, який дозволяє їй розвиватись та вільно обирати, чим хоче займатись.

Якщо до Вас звертається нове підприємство, що Ви рекомендуєте, з чого їм починати?

Перш за все, треба проаналізувати ринок. Важливо і прописати місію, портрет потенційних клієнтів. Неодноразово бачила ситуації, коли розроблена красива реклама, але не на цільову аудиторію.

Нещодавно допомагала відкриттю багетної майстерні. Дослідили цінову політику, зробили брендинг – назва, логотип, візитівки тощо, все в єдиному фірмовому стилі.

Після розробки бренд-буку допомагаємо зрозуміти, де треба рекламуватись. Зараз неможливо обійтися невеликому бізнесу без сторінки в Інстаграм та Фейсбук. Ми розробляємо сторінки, а керують підприємці самі або молодь запрошують. СММ напрямок є у моїх партнерів, але я пропоную підприємцям спочатку самостійно займатись, пройти навчання. Не у всіх є напочатку суми, які б вони могли вкласти в найманий персонал. Пізніше, коли вже є перші клієнти, з’являються кошти оплачувати роботу СММника.

Рекомендую йти в громадські об’єднання, себе презентувати та рекламувати там напрямки діяльності. Можна сказати, що з цього розпочинається створення бренду людини, яка успішно працює, її повинні добре знати спочатку на місцевому рівні.

Візуальна реклама – це «одяг» по якому зустрічають ваш бізнес. Треба знати секрети, а їх знають мої спеціалісти, із багажем знань за плечима, з постійними дослідженнями та аналізом рекламних кампаній багатьох клієнтів.

У Вас виробництво, чи змінились ланцюжки постачання під час війни?

Спочатку було важко, матеріали закінчувались на складах. Будь-що було проблематично поставити. Але деякі компанії-постачальники швидко перелаштувались, по іншим напрямкам відшукали нових. Зараз ситуація в нормі, зросли тільки терміни поставок, бо важче завезти матеріали із-за кордону на заміну товарів, що вироблялися в Україні, але підприємства постраждали.

Стандартні матеріали є в наявності. Коли ж проекти індивідуальні, буває важко гарантувати швидке виготовлення.

Яку роль може відігравати рекламна галузь в розвитку Сумщини?

Рекламні підприємства дають людям робочі місця, податки в бюджет, а також можуть покращувати навколишнє середовище, нести красу людям.

Мрію розробити такий рекламний код, який би дозволяв виховувати інтелігентну країну. Реклама впливає на нас всіх і важливо розміщувати стильні та красиві сюжети, сказати «ні» негативним та сексуально направленим картинкам. Треба будувати мудру розумну державу у всіх проявах реклами.

Як Ви бачите свою роль в рамках спільної роботи в Раді Підприємців?

Головне, що я хочу вирішити, щоб зникла неякісна реклама. Моя місія – підтримка і розвиток підприємців в рекламній галузі. Я б хотіла, щоб ми дослідили структуру ринка, проводили обговорення актуальних питань галузі, навчали студентів, що реклама може бути не тільки красивою і корисною, а і якісною.

Ми відповідаємо за те, щоб Суми виглядали, як красиве європейське місто, в яке із задоволенням будуть приїжджати туристи. Необхідно створити дорадчу раду, яка б контролювала рекламу, щоб діяла комісія з етики.

Дуже важлива і підтримка жіночого бізнесу. Жінки у бізнесі поруч з чоловіками, але ми поки живемо в країні стереотипів, що жінка не може мати бізнес. Це треба змінювати.

Що Ви цінуєте в ділових відносинах?

Відкритість, надійність, відповідальність. Якщо хоч раз людина підвела, то працювати із нею більше не будеш.

Наприклад, виникла проблема з якістю, але підрядники тобі швидко допомагають це вирішити. Була ситуація, що переклеювали плівку по всій країні, і для мене дуже важлива в той час підтримка власників компанії, у яких виникли ті питання на виробництві, через що нам поставили неякісну плівку, – завдяки переговорам, прийшли до консенсусу та продовжили працювати.

Маєте особисте кредо, принципи, які допомагають в житті?

Мені дуже близькі слова Вінстона Черчілля: «Успіх – це вміння рухатись від невдачі до невдачі, не втрачаючи ентузіазму». Тож розумію, що будь-яка невдача чи проблема, які виникають на життєвому шляху, то є моїм досвідом для майбутніх перемог.

А ще, коли знаходжусь у тупиковій ситуації, згадую мудрі слова Скарлет О`Хара: «Подумаю про це завтра». І стає легше, а наступного дня приходить необхідне рішення і проблеми починають вирішуватись.

Моє кредо, що в будь-якій ситуації боротися треба «до останнього», ніколи не здаватися і йти тільки вперед.


Тетяно, дякую за бесіду. Віримо в Перемогу, а вона принесе відбудову та нові можливості для розвитку підприємництва. Бажаємо, щоб Ваш бізнес отримав нові можливості та розквітнув, а рідне місто стало найпривабливішим для сумчан та гостей!


Інтерв’ю підготовлено в рамках проекту ГО «Молодь та підприємництво» щодо створення Комунікаційного майданчика Сумського бізнесу (запровадження нового формату комунікації «бізнесу- бізнесу», «бізнесу-влади»), за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ). Окремі думки, висловлені в публікаціях та під час заходів проекту, відображають особисту позицію авторів і можуть не збігатися з поглядами Уряду США та Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

62 перегляди
bottom of page